Τριήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο «Κινηματογράφηση προφορικών αφηγήσεων από ανθρώπους της Αρκαδικής υπαίθρου» | “PRO.GRE.S.S.”

Δημοσιεύτηκε από τον/την Uni-ties.gr στις

Report Abuse

PROGRESS – FILM WORKSHOP eventPROGRESS – FILM WORKSHOP event

Ο Δήμος Τρίπολης διοργανώνει τριήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο με τίτλο «Κινηματογράφηση προφορικών αφηγήσεων από ανθρώπους της Αρκαδικής υπαίθρου», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “PRO.GRE.S.S.”

Πιο αναλυτικά το Ευρωπαϊκό έργο PRO.GRE.S.S. (Ενεργητικές πράσινες κοινότητες και αφηγητές για τη διαφύλαξη του φυσικού κεφαλαίου) είναι μια πρωτοβουλία ενός διακρατικού δικτύου κοινοτήτων ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές τεσσάρων Μεσογειακών χωρών (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα). Η προσέγγιση του PRO.GRE.S.S. ξεκινά από το Περιβάλλον στο σύνολό του (Φυσικό Κεφάλαιο) και από τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος.

Μέσα από αυτό το τριήμερο εργαστήριο, νέα άτομα και κάτοικοι της Τρίπολης θα εκπαιδευτούν στον τρόπο κινηματογράφησης προφορικών μαρτυριών και θα μπορέσουν έτσι να καταγράψουν με επάρκεια αυτά που θα αφηγηθούν στην κάμερα κάτοικοι της Αρκαδικής υπαίθρου:

  • μαρτυρίες που αγγίζουν θέματα συντήρησης και διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς,
  • ενίσχυσης των φυσικών και πολιτιστικών αγαθών,
  • διατήρησης της βιοποικιλότητας, οικολογικής λειτουργίας δασικών εκτάσεων
  • και ενίσχυσης της λειτουργίας σύνδεσης των τοπίων.

Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν νέες δεξιότητες, θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα στις ερευνητικές, εκπαιδευτικές ή ακόμα και στις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες, θα “δουν” και θα “ακούσουν” με έναν καινούργιο τρόπο τις ιστορίες των ανθρώπων της υπαίθρου και έτσι θα αυξηθεί ο βαθμός συμμετοχής τους στην ευρωπαϊκή συζήτηση σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, θα γνωρίσουν πρακτικές, τις οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να τις
υλοποιήσουν και οι ίδιοι στους δικούς τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους δράσης.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο της προφορικής ιστορίας, για ένα άνοιγμα στον κόσμο του Ανθρωποκεντρικού Ντοκιμαντέρ, του πιο ανερχόμενου είδους κινηματογράφου, που δίνει τον λόγο στους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Μέσα από τις δικές τους βιωματικές αφηγήσεις φτιάχνονται ταινίες με αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν ενώ παράλληλα ανιχνεύουν τη σύγχρονη καθημερινότητα, την παράδοση, τη φύση, την Ιστορία, την οικονομική ζωή.

Ημερομηνίες διεξαγωγής του εργαστηρίου: Παρασκευή 9, Σάββατο 10, και Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Συντονιστής - Εισηγητής του εργαστηρίου: Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης.

Το εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του βραβευμένου σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ όχι μόνο από τη διδασκαλία
στα προηγούμενα Κινηματογραφικά Εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και αυτή που απέκτησε περιοδεύοντας σε 32 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προβάλλοντας ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές.

Δηλώσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο στον σύνδεσμο εδώ: https://forms.gle/Y2JGhyB8twvkLs7dA .

Μετά την συμπλήρωση της φόρμας θα σταλεί ενημερωτικό email με ακριβής λεπτομέρειες για το εργαστήριο. Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτείται επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του κινηματογράφου ή της φωτογραφίας. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Θα δωθεί βεβαίωση παρακολούθησης στα άτομα που θα παρακολουθήσουν και τις 3 μέρες.

Location

Author Info

Avatar

Uni-ties.gr

Member since 2 έτη ago
View Profile
Κατηγορίες:

Uni-ties.gr

Το University Opportunities (Uni-ties) είναι η πρώτη πλατφόρμα ανακάλυψης και πληροφόρησης διαθέσιμων ευκαιριών για νέους και φοιτητές στην Ελλάδα οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη αλλα και στην εξάσκηση απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτεί η σύγχρονη εποχή!

Translate »