Μέθοδοι και tips για καλύτερο διάβασμα

Ίσως βάζετε πολλές ώρες μελέτης, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χωνεύετε το υλικό. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε μερικά tips ώστε να κάνετε πιο αποτελεσματικό διάβασμα και τελικά να έχετε καλύτερες βαθμολογίες!

Μέθοδος 1 : Προετοιμάζοντας τον εαυτό σας για την επιτυχία

1. Καταγραφή όλων των σημειώσεων .   Καθίστε και κάντε μια λίστα με αυτά που πιστεύετε ότι θα έχει η εξέταση. Στη συνέχεια, καταγράψτε όλες τις σημειώσεις που έχετε στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουν να μάθετε τις πληροφορίες.

2. Δημιουργήστε ένα πλάνο διαβάσματος.   Μόλις καταλάβετε τι χρειάζεται να μελετήσετε και πώς θα αξιοποιήσετε την ύλη που έχετε στη διάθεσή σας, καθίστε και κάντε ένα πρόγραμμα για το πως θα διαβάσετε. Βάλτε χρονικά πλαίσια στο πρόγραμμα σας όπου θα αφιερώνετε για το διάβασμα και να το τηρήσετε.

3. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει περισσότερο χρόνο από ό, τι νομίζετε ότι χρειάζεστε, ειδικά εάν είναι ένα μάθημα με το οποίο δυσκολεύεστε.

4. Να έχετε θετική σκέψη.   Πρέπει να έχετε όσο το δυνατόν πιο θετική ενέργεια γίνεται όταν πρόκειται να κάτσετε να διαβάσετε. Αν είστε συναισθηματικά πιεσμένοι, θα είστε λιγότερο αποτελεσματικοί στο να μάθετε και να θυμάστε πληροφορίες. Προσπαθήστε να σκεφτείτε θετικά την ώρα που μελετάτε και μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. 

  • Εάν βρεθείτε αντιμέτωποι με αρνητικές σκέψεις όπως «θα αποτύχω σε αυτή την εξέταση», σταματήστε αμέσως να το σκέφτεστε. Αντικαταστήστε αυτή την σκέψη με μια θετική , όπως «Θα πετύχω όπως και να έχει!»

5. Βρείτε ένα ήσυχο σημείο για διάβασμα χωρίς να αποσπάτε η προσοχή σας .   Το που μελετάτε, επηρεάζει πόσο αποτελεσματικό είναι το διάβασμα σας. Αν σας αποσπούν την προσοχή η τηλεόραση, το Διαδίκτυο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θα μελετήσετε τόσο αποτελεσματικά όσο θα κάνατε σε ένα ήσυχο μέρος . 

  • Πηγαίνεντε στη βιβλιοθήκη της σχολής.
  • Μελετήστε σε ένα ήσυχο καφέ.

Μέθοδος 2 : Μελετώντας πιο έξυπνα

6. Μελετήστε ανά διαστήματα. Πολλές ώρες μελέτης χωρίς διαλείμματα δεν θα σας βοηθήσουν να θυμάστε αυτά που διαβάσατε. Για να είστε αποτελεσματικός, θα πρέπει να κάνετε τακτικά διαλείμματα κατά το διάβασμα σας. Προσπαθήστε να μελετήσετε σε διαστήματα 30 λεπτών και να κάνετε 5-10 λεπτά διάλειμμα στο τέλος κάθε διαστήματος. 

  • Αν διαπιστώσετε ότι η συγκέντρωσή σας αρχίζει να παραπαίει, ίσως χρειαστεί να σταματήσετε να διαβάζετε για την ημέρα ή να διαβάσετε ένα άλλο μάθημα.
  • Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος κάντε κάτι χαλαρωτικό, όπως να τεντωθείτε ή να περπατήσετε λίγο.

7. Τεστάρετε τον εαυτό σας.  Η λήψη ενός τεστ θα σας βοηθά να μάθετε πληροφορίες καλύτερα από την απλή ανάγνωση των πληροφοριών

  • Μπορείτε να δημιουργήσετε μια απλή εξέταση για τον εαυτό σας γράφοντας όλες τις πιθανές ερωτήσεις και απαντώντας σε αυτές, έτσι θα δείτε τι πραγματικά δεν γνωρίζετε και θα επικεντρωθείτε στην συνέχεια μόνο σε αυτά.

Μέθοδος 3 : Χρήση σημειώσεων για μελέτη

8. Ξαναγράψτε τις δικές σας σημειώσεις.   Όταν ξαναγράφετε τις σημειώσεις σας, επαναλαμβάνετε τις πληροφορίες. Αυτή η επανάληψη μπορεί να σας βοηθήσει πιο αποτελεσματικά. 

9. Χρησιμοποιήστε τις σημειώσεις σας για να διδάξετε κάποιον.   Η διδασκαλία κάποιας από τις σημειώσεις σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να στερεοποιήσετε τις πληροφορίες στο μυαλό σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις σημειώσεις σας για να αναπτύξετε ένα μικρό μάθημα και να ζητήσετε από έναν φίλο να σας ακούσει να το δώσετε. Ο φίλος σας θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και αν είναι στην ίδια τάξη με εσάς, ώστε να μπορείτε να αποκομίσετε και τα δύο οφέλη από αυτή τη δραστηριότητα.

  • Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σύντομο PowerPoint χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις σας ή να γράψετε τα βασικά σημεία ομιλίας σε κάρτες ευρετηρίου και να τα χρησιμοποιήσετε για να σας βοηθήσουν να παρουσιάσετε το υλικό.